//Bebino carstvo
bebino carstvo

Bebino carstvo

Očekujete prinovu i razmišljate o uređenju sobe za bebu? U specijalizovanim prodavnicama opreme za najmlađe naići ćete na mnoge stvari koje će vam privući pažnju i kojima nećete moći da odolite, ali da ne biste neplanski trošlili novac, tu smo da vam ukažemo na najbitnije

Odabir krevetića
Ukoliko ne nasleđujete od rođaka ili prijatelja već kupujete nov, vodite računa da bude stabilan, napravljen od kvalitetnog materijala, i da ispunjava sve uslove sigurnosti. Dobar izbor su modeli koji pri dnu imaju fioku, koja je idealna za odlaganje bebinih stvari, kao i oni koji kasnije mogu da se transformišu u police ili radni sto.

Dušek
Kvalitetan dušek treba da bude kvalitetna potpora kičmi, što je veoma važno za rast i razvoj deteta. Da li ste znali deca godišnje provedu 3000 sati spavajući, a bebe čak 6000 sati, što znači da je dobar deo vremena proveden upravo na dušeku. Upravo iz tog razloga ne smete štedeti na njemu i pri izboru vodite računa da je kvalitetan, čvrst i lak – najlakši su oni od memori pene s kojima je lako manipulisati npr. kad treba da promenite čaršav. Takođe, vodite računa da u svom sastavu nema štetne sastojke (danas su takvi madraci retkost, ali opreza nikad dosta)!

Posteljina za krevetić
U ponudi mnogih specijalizovanih prodavnica možete naći posteljine za krevetiće u raznim bojama i dezenima. Osim osnovnih elemenata poput čaršafa i jastučnice, u nekim kompletima se nalaze i štepani prekrivači, ogradice i baldahini. Pri kupovini posteljine najbitnije je da birate onu od stoprocentnog pamuka i da najviše pažnje obratite na čaršaf, koji mora da bude dobro zategnut na dušeku.

Ormarić za previjanje
Veoma je praktičan i zato obavezno isplanirajte mesto za ovaj komad nameštaja. U fiokama možete držati pelene, maramice i bebine stvari, a na gornju površinu stavite podlogu za previjanje. Kad beba naraste, ormarić uvek možete iskoristiti za odlaganje odeće. Ne preporučujemo vam ormariće s ugrađenom kadom – nisu praktični i na kraju ćete kadu koristiti u kupatilu.

Ostali nameštaj
Ono što bi još trebalo da se nađe u dečjoj sobi svakako su udobna stolica ili fotelja, noćni ili običan stočić, korpa za odlaganje prljavog veša i sat, ako planirate da dojite. Važno je znati da osim stolice, sav nameštaj mora biti postavljen uz zidove. Dok trepnete, beba će početi da puzi i penje se, pa da ne bi došlo do povreda, ormariće i police pričvrstite uz zid L profilima ili vijcima.

Za bolji san
Roletne ili venecijaneri su neophodni, osim ako ne želite da se vaša beba probudi sa prvim zracima sunca. Naravno, i pored toga, možete da postavite zavese na prozore. Takođe, postavite lampu koja ne emituje jaku svetlost, ili nabavite potenciometar kojim možete da određujete jačinu svetlosti. To će vam biti od velike pomoći tokom noćnih podoja.

Podne obloge
Vodite računa o tome šta se nalazi na podu. Ukoliko ste vi ili vaš suprug skloni alergijama, vrlo je moguće da će isti problem imati i dete, a u tom slučaju recimo tepisi nisu najbolja opcija. Preporučujemo vam pamučne stazice koje možete da perete u veš mašini.