//NEMA VIŠE TRANGE-FRANGE BULEVARA Najduža ulica u prestonici nekad je bila pravi BUVLJAK
bulevar

NEMA VIŠE TRANGE-FRANGE BULEVARA Najduža ulica u prestonici nekad je bila pravi BUVLJAK

Nekada glavno stecište švercera i preprodavaca svih mogućih potrepština, od garderobe, obuće, torbi do kozmetike, kablova, šerpi i lonaca, Bulevar kralja Aleksandra danas kao da je vekovima daleko od tuča trgovaca i komunalne inspekcije.

 Siva ekonomija s kraja 20. veka najbolje se mogla uočiti na ulicama Beograda, a posebno na ondašnjem Bulevaru revolucije. Da mu ime nije bila slučajnost, govori da je najduža beogradska ulica bila stecište švercera, pa je bulevar koji spaja najvažnije delove grada bio prepun tezgi, i to kartonskih kojima su se prodavci borili revolucionarno protiv nemaštine. Na njima je bilo izloženo sve, a u ono vreme najtraženiji su bili elektronski uređaji, naravno uz nezaobilazne cigarete, kafu i benzin.
Stanje se sa novim milenijumom nije zaustavilo, ali ni sa promenjenim imenom. Od “Depoa” do restorana “Lipov lad” prostirao se pravi mali buvljak. Građani su zaobilazili improvizovane tezge napravljene od žica za sušenja veša i automobilskih hauba. Uličnih prodavaca je bilo toliko da su se stanari bulevarskih zgrada žalili da su im ulazi zaklonjeni, da se iz tramvaja nije moglo izaći od njih, a ceo slučaj je eskalirao 2008. godine, kada su se trgovci svakodnevno sukobljavali sa komunalnom inspekcijom.
Tada im je bilo ponuđeno da uđu u “Depo 3”, za čiju obnovu je onda izdvojeno šest miliona dinara iz gradske kase i zakupe tezge, ali oni su to odbijali, pa je taj deo “Depoa” dugo ostajao prazan i zaključan.

Bulevar je 2010. godine obnovljen, pa  je okršaj sa “jezgrom uličnih prodavaca”, kako su nazivali ovaj kraj grada, završen, a “Depo” je preuzeo deo tezgi i postao centar za sve one koji su želeli jeftinije da prođu.

Danas, ni “Depoa” više nema, ali to nije izazvalo trgovce da se vrate na svoju omiljenu destinaciju. Osim nekoliko tezgi kod opštine Zvezdara, koje su legalne, ceo potez do Cvetkove pijace je prazan, ulice su čiste, a butici cvetaju na svakom ćošku i sada neometano trguju. Rat sa sivom ekonomijom izgleda da je okončan.

TAGS: