//Savršeno opremljen dom u samo 22 kvadrata

Savršeno opremljen dom u samo 22 kvadrata

Kako u 22 kvadrata smestiti sve što je potrebno za svakodnevni život? Interesantno rešenje nudi arhitektonski biro A Little Design, a bićete oduševljeni i prostorom koji je osmišljen za odlaganje stvari…

Zbog astronomskih cena nekretnina u Taipeiju u Tajvanu, svaki kvadratni centimetar prostora mora se pametno iskoristi. Evo kako je to urađeno u ovom primeru.

Arhitektonski biro A Little Design dobio je zadatak da adaptira maleni prostor u stan za dve osobe.

U svega 22 kvadrata moralo se smestiti sve što je potrebno za svakodnevni život uključujući i kuhinju, garderobere, kupatilo, radni sto… Ono što je odigralo ključnu ulogu u razmatranju funkcije stana bila je neuobičajeno velika visina – 3,3 metra!

Zahvaljući velikoj visini, u ovom stanu u prestonici Tajvana bilo je moguće napraviti galeriju na kojoj je smešten bračni krevet. To je oslobodilo puno prostora u osnovi stana čime je bilo moguće organizovati i ostatak sadržaja. Ispod spavaće sobe na galeriji smešteno je celo kupatilo.

Stepenice su iskorišćene kao skladišteni prostor dok ispod njih organizovana kuhinj u koju je stala i veš mašina.

Garderoberi su postavljeni na čeoni zid iznad kojeg je smeštana biblioteka kojoj se pristupa merdevinama.

Sofa je postavljena ispod prozora dok je multifunkcionalan sto rešen veoma interesantno. Naime, pošto je napravljen iz dva dela, sto se može sastavljati i rastavljati tako da ima ulogu trpezarijskog stola ili komode, u zavisnosti od potreba.

Izvor slike: Homedit